مقدمه
طراحی شهری با واقعیت مجازی به عنوان یکی از نوآورانهترین ابزارهای مدرن، در حال تغییر نحوهی برنامهریزی، توسعه و ارزیابی محیطهای شهری است. این فناوری، با ارائهی تصاویر سهبعدی و تعاملی، به معماران، شهرسازان و مقامات محلی امکان میدهد تا پیشنمایش دقیقی از پروژههای شهری را قبل از اجرای آنها مشاهده کنند و بازخوردهای لازم را از کاربران و ساکنان دریافت کنند. واقعیت مجازی به واسطهی شبیهسازیهای دقیق و واقعی، میتواند به بهبود فرآیند تصمیمگیری و کاهش هزینههای اضافی کمک کند. استودیو زیوان پلاس قصد دارد در این مقاله شما را با مزایا و اهمیت استفاده از این فناوری نوین در شهرسازی و برنامهریزی شهری بیشتر آشنا کند. در ادامه با ما همراه باشید.
خدمات واقعیت مجازی زیوان پلاس را در این صفحه دنبال کنید:(واقعیت مجازی)
کاربرد طراحی شهری با واقعیت مجازی در برنامهریزی شهری چیست؟
قبل از هر چیز به یاد داشته باشید که استفاده از تکنولوژی VR به جز در برنامهریزی شهری، در موارد مختلف دیگری نیز مورد استفاده قرار میگیرد. بهعنوان مثال از واقعیت مجازی در بازسازیهای تاریخی نیز استفاده میشود. با این حال در ادامه، بیشترین تمرکز خود را روی استفاده از این تکنولوژی در برنامهریزی شهری بهکار میگیریم.
برنامهریزی شهری فرآیند طراحی و مدیریت ساختار فیزیکی یک شهر یا شهرک است. این حوزه جنبههایی مانند کاربری زمین، حمل و نقل، حفاظت از محیط زیست و بهداشت عمومی را در برمیگیرد. برنامهریزان شهری باید نیازهای گروههای مختلفی که در یک شهر زندگی میکنند از جمله ساکنان، مشاغل و مقامات دولتی را در نظر بگیرند. برنامهریزی و طراحی شهری با واقعیت مجازی میتواند شهرها را زیستپذیرتر و پایدارتر کند. همچنین میتواند باعث رشد اقتصادی و ایجاد اشتغال شود. متاسفانه در حال حاضر چالش اصلی برنامهریزان شهری در بسیاری از شهرهای جهان یافتن راههای نوآورانه جهت حل مشکلاتی مانند ترافیک، آلودگی هوا و فقر است.
اما طراحی شهری با واقعیت مجازی در حال تغییر رویه برنامهریزی در این حوزه است. این به آنها این امکان را میدهد تا گزینههای خود را برای طراحی شهری، سادهسازی برنامهریزی و هوشمندتر کردن هر شهری، حتی اگر از نظر فنی شهر هوشمندی نباشد، به طور کامل کاوش کنند. استفاده از واقعیت مجازی در برنامهریزی همچنین باعث میشود طراحی شهری به مراتب بیشتر به اشتراک گذاشته شود. یک تجربه واقعیت مجازی را میتوان به طیف گستردهای از ذینفعان ارائه کرد و طیف وسیعتری از بازخوردهای آگاهانه تر را دریافت کرد.
علاوه بر این، طراحی شهری با واقعیت مجازی میتواند برای ایجاد فضاهای کاربردی از جوامع کوچک تا مناطق بزرگتر استفاده شود. مدلهای سهبعدی کامپیوتری میتواند به افراد کمک کند تا با فضاهای بالقوه تعامل داشته باشند و مشکلات احتمالی را قبل از ساخت عیبیابی کنند. غوطهور کردن بهتر متخصصان در طرحهای پیشنهادی میتواند به آنها کمک کند تا در مورد جنبههای مهمی مانند منطقه بندی، ترافیک و حمل و نقل عمومی تصمیمات بهتری بگیرند.
تاثیر طراحی شهری با واقعیت مجازی بر مدیریت پروژههای شهری
ارائه یک تجربه بهتر و کارآمدتر برای همه افراد در یک منطقه شهری خاص، مستلزم ترکیب مجموعه پیچیدهای از نیازها و دادههای ورودی است. به طور کلی، برنامهریزان شهری سعی میکنند با بکارگیری اصول ساده مدیران را در رسیدن به این هدف کمک کنند. برنامهریزی و طراحی شهری با واقعیت مجازی باید با جامعهای که در حال خدمت هستند درگیر شود و دادههای کمی و کیفی را جمع آوری کند. به عنوان مثال، یک آزادراه جدید اگر از قلب یک شهر عبور کند ممکن است از نظر هزینه و زمان ساخت موثرترین باشد، اما میتواند تأثیر فاجعهباری بر محلههای خاص و زندگی ساکنان شهر داشته باشد.
طراحی شهری با واقعیت مجازی باید همپوشانی بین سیستمهای مختلف را در نظر بگیرد. شهرها مجموعه پیچیدهای از سیستمهایی هستند که هر کدام نیازها و معیارهای متفاوتی برای موفقیت دارند. اینها میتواند شامل ترافیک، سیستمهای حمل و نقل، خدمات شهری، مسکن، فضای تجاری و پشتیبانی از مشاغل، تغییرات و تاثیر آب و هوا، و بسیاری موارد دیگر باشد. شهرهای هوشمند در تلاش هستند تا جمع آوری این نوع دادهها را آسانتر کنند. در یک شهر هوشمند، چنین دادههایی ممکن است به صورت خودکار جمعآوری شوند، اما در هر شهری، دادهها باید برای اطلاعرسانی به فرآیند طراحی شهری استفاده شوند. برنامهریزی شهری همچنین باید با نظرات مردم، سیاست، مقررات محلی و فدرال، نگرانیهای ایمنی و بسیاری از عوامل دیگر مقابله کند.
نقش طراحی شهری با واقعیت مجازی در بهبود مشارکت عمومی و تعاملات اجتماعی
طراحی شهری با واقعیت مجازی، علاوه بر کمک به فرآیند برنامهریزی شهری، میتواند ابزار مفیدی برای افزایش مشارکت عمومی در فرایندهای طراحی و توسعه شهری نیز باشند. توانایی نشان دادن تأثیر یک پروژه یا طرح پیشنهادی، درک نتایج احتمالی و مشارکت بیشتر در فرآیند را برای عموم مردم بسیار آسانتر میکند. تشویق برنامهریزی مشارکتی و مشارکت کلیه ذینفعان میتواند به رفع نگرانیها و ساده سازی هر پروژه برنامهریزی شهری کمک کند.
علاوه بر این، فناوری VR به کاربران اجازه میدهد تا داستانها و تاریخچههای شخصی را ضبط کنند و یک حافظه جمعی و مجازی از شهر ایجاد کنند. سپس از اینها برای ساخت پروژههای فراگیرتر که به ارتباط بین جوامع و محیط و فرهنگ آنها احترام میگذارد، استفاده میشود. طراحی شهری با واقعیت مجازی، علاوه بر ارتقای کیفیت زندگی شهری، به ایجاد فضاهای عمومی پایدارتر و کارآمدتر نیز کمک میکند. در نتیجه، این رویکرد نوین نه تنها به بهینهسازی فضاها و تسهیلات شهری میپردازد، بلکه به بهبود ارتباطات بین ساکنان و تصمیمگیران نیز کمک میکند.
مزایای طراحی شهری با واقعیت مجازی
زمانی که برنامهریزان شهری بتوانند با استفاده از فناوری واقعیت مجازی یک شهر مجازی ایجاد کنند، میتوانند مجموعه جدیدی از مزایا را به دست آورند. طراحی شهری با واقعیت مجازی اجازه میدهد تا سناریوهای بیشماری را با جزئیات دقیقتر بررسی کنیم. برنامهریزان و معماران برای ایجاد شبیهسازیهای دقیقتر و جذابتر از ساختمانها و مناظر پیشنهادی از VR استفاده میکنند، که تشخیص خطاها و بررسی سریعتر ایدههای جدید را آسانتر میکند. تاثیراتی که ممکن است هنگام بررسی نقشههای دو بعدی یا صفحهگستردهها نادیده گرفته شوند، میتوانند به معنای واقعی کلمه در واقعیت مجازی «زنده شوند». همچنین، برنامهریزی میتواند مشارکتیتر و فراگیرتر شود.
علاوه بر این، طراحی شهری با واقعیت مجازی یک برنامهریز شهری را قادر میسازد تا جوانب مختلف طراحیها و تأثیر آنها را بررسی کند. به عنوان مثال، فناوری VR میتواند برای ایجاد یک محیط مجازی و بررسی تأثیر ساخت یک آسمان خراش از نظر نور خورشید، سایه، انعکاس نور خورشید، باد و سایر موارد اقلیمی مورد استفاده قرار گیرد. همچنین برنامهریزان میتوانند با در نظر گرفتن مواردی مانند رشد جمعیت، منطقه بندی، جغرافیای منطقه، قابلیتهای تامین آب و برق، و مدیریت پسماند مکانیابی ساخت را ارزیابی کنند. تامین غذا، مراقبتهای بهداشتی، آموزشی و اجتماعی از دیگر مسائلی است که با بکارگیری واقعیت مجازی به راحتی قابل بررسی و تحلیل هستند. نگرانی های دیگر میتواند شامل ترافیک، گزینه های حمل و نقل، فضای سبز و ردپای کربن باشد.
چالش های طراحی شهری با واقعیت مجازی
واقعیت این است که ابزارها و اپلیکیشنهای طراحی شهری با واقعیت مجازی هنوز راه زیادی در پیش دارند. ابزارهای تألیفی که برای ایجاد محتوای VR استفاده میشوند هنوز به یک مجموعه مهارت بسیار خاص نیاز دارند و ایجاد برنامههای واقعیت مجازی چالش برانگیز است. اگر چه تجربه واقعی واقعیت مجازی چشمگیر است، اما معمولاً هزینه بسیار بالایی دارد و به عینک های اختصاصی VR نیاز دارد که هزاران دلار هزینه دارند. خوشبختانه شرکتهایی مثل زیوان پلاس، میتوانند این خدمات را به طور گسترده در بهترین کیفیت و کمترین هزینه به سایر شرکتها ارائه میدهند.
البته در خود حوزه شهرسازی نیز موانعی وجود دارد. مانند هر حوزهای که نیاز به تخصص دارد، روشها و ابزارهای موجود مستلزم آینده نگری، تمایل به آزمایش و سطحی از درک فنی است که برای بسیاری از برنامه ریزان شهری چالش برانگیز است. با این حال، مزایای استفاده کامل از طراحی شهری با واقعیت مجازی میتواند آغازگر دوره جدیدی از توسعه شهری باشد که تاثیر مثبتی بر چشمانداز شهری برای همه برنامهریزیها و توسعههای شهری آینده خواهد داشت.
آیندهی طراحی شهری با واقعیت مجازی و توسعه شهری
با مهاجرت بیشتر جمعیت جهان به شهرها، برنامه ریزان شهری به طور فزایندهای نگران پایداری و مبارزه با اثرات تغییرات اقلیمی هستند. اهداف توسعه پایدار سازمان ملل به طور خاص نیاز به شهرها و جوامع پایدار را نشان میدهد. آنها همچنین روی بسیاری از اهداف دیگر، که باید در طراحی شهری هر شهر پایدار در نظر گرفته شود، تاکید میکنند. این اهداف عبارتند از سلامت و رفاه خوب، آموزش با کیفیت، آب پاک و بهداشت، انرژی مقرون به صرفه و پاک، کار مناسب و رشد اقتصادی، نوآوری و زیرساختهای صنعتی، مصرف مسئولانه، زندگی زیر آب، زندگی در خشکی، و صلح. نهادها و گروههایی مانند مجمع جهانی اقتصاد نیز از این اهداف حمایت میکنند.
همانطور که قبلاً بحث شد، طراحی شهری با واقعیت مجازی میتواند نقش کلیدی در برنامهریزی شهری ایفا کند. واقعیت مجازی میتواند تجربهای فراگیر ایجاد کند که به پر کردن شکاف بین دادههای خام و درک تأثیر واقعی کمک میکند. واقعیت مجازی همچنین امکان تست سناریو کارآمد را فراهم میکند. همانطور که هوش مصنوعی با واقعیت مجازی و واقعیت افزوده ادغام میشود، این احتمال وجود دارد که ابزارهای برنامهریزی شهری با اطلاعات دنیای واقعی بهتر آشنا شوند و استفاده از آنها آسانتر شود. در نتیجه برنامهریزی شهری کارآمدتر و موثرتر از قبل خواهد بود.
جمع بندی
طراحی شهری با واقعیت مجازی جنبه مهمی از توسعه شهر هوشمند است. این میتواند یک محیط واقعی و شبیهسازی شده را برای برنامهریزان شهری و مسئولان فراهم کند تا پروژهها و ایدههای جدید را بدون نیاز به اجرای واقعی آنها در دنیای واقعی آزمایش کنند. استفاده از این فناوری میتواند در زمان، پول و منابع صرفهجویی کند. این فناوری همچنین میتواند برای کمک به شهروندان برای مشارکت بیشتر در طرحهای شهر هوشمند استفاده شود. به عنوان مثال، آنها میتوانند از VR برای مشاهده تاثیر سیاستهای جدید یا اطلاع از خدمات جدیدی که ارائه میشوند استفاده کنند. این میتواند به تشویق مشارکت جامعه کمک کند.
به کمک طراحی شهری با واقعیت مجازی، دولتها و کشورها میتوانند شهرهای بهتری بسازند که در پرداختن به مسائل، نگرانیها و محیطهای محلی موثرتر باشند. این به برنامهریزان شهری، معماران و طراحان کمک میکند تا شهرهایی بسازند که نه تنها پایدار و سازگار با محیط زیست باشند، بلکه از نظر اقتصادی نیز مقرون به صرفه باشند. این شهرها همچنین کیفیت زندگی بالایی را برای مردم درون خود به ارمغان میآورند.
سوالات متداول
1. کاربرد طراحی شهری با واقعیت مجازی در ایجاد شهر هوشمند چیست؟
طراحی شهری با واقعیت مجازی به کمک شبیهسازی و تجسم پروژهها، به بهینهسازی طراحی و تصمیمگیری در طراحی شهر هوشمند کمک میکند. این فناوری مشکلات را بهتر شناسایی کرده و کارایی، ایمنی و رضایت عمومی را افزایش میدهد.
2. طراحی شهری با واقعیت مجازی چه تاثیری بر مدیریت و برنامه ریزی شهری دارد؟
طراحی شهری با واقعیت مجازی به مهندسان، برنامهریزان، طراحان و سایر متخصصان طراحی شهری قدرت می دهد تا به مسائل احتمالی حتی قبل از شروع پروژه رسیدگی کنند.
3. در طراحی شهری با واقعیت مجازی چه محدودیت هایی وجود دارد؟
طراحی شهری با واقعیت مجازی با وجود مزایای فراوان، محدودیتهایی نظیر هزینههای بالای تجهیزات و نرمافزار، نیاز به تخصص فنی بالا و چالشهایی در مقیاسپذیری و یکپارچهسازی با سیستمهای موجود دارد.
4. نقش طراحی شهری با واقعیت مجازی در توسعه شهری چیست؟
از طریق طراحی شهری با واقعیت مجازی هر ساختمان یا توسعه جدید را میتوان به روشهای مختلف ارزیابی کرد و اطمینان حاصل کرد که تأثیر آن میتواند به طور کامل توسط همه ذینفعان درک شود.